Kun kasveja kasvattaa siemenistä lähtien, on hyvä aloittaa ajoissa keväällä, jotta taimet ehtivät kasvaa vahvoiksi ennen istuttamista puutarhaan. Hanki laadukasta taimimultaa sekä istutusastioita. Jos kasvatat taimet kotona sisällä ja tarvitset useita taimia, voit rakentaa laudasta ikkunoihin hyllyt, jolloin taimet saavat tarpeeksi valoa eivätkä vie kotona liikaa tilaa.

Ota huomioon se, mitkä ikkunat saavat eniten aurinkoa. Jos kotisi on läpitalon huoneisto, jonne aurinko paistaa aamulla toisesta suunnasta ja iltapäivän jälkeen toisesta suunnasta, kannattaa asentaa hyllyt molemmille puolille ja kantaa taimet iltapäivällä toiselle puolelle, jotta ne saavat joka päivä mahdollisimman paljon aurinkoa. Jos valitsemasi kasvit tarvitsevat paljon valoa taimivaiheessa, kannattaa panostaa laadukkaaseen kasvilamppuun, sillä Suomen keväät voivat olla melko pimeitä ja auringonvaloa on saatavilla vain rajallisesti.

Tee suunnitelma

Ennen siementen hankkimista kannattaa tehdä suunnitelma ja miettiä minkälaisia kasveja omassa puutarhassa haluaa kasvattaa. Aurinkoiseen pihaan sopivat erilaiset kasvit kuin sellaiseen, joka on suurimman osan päivästä varjossa. Hanki laadukkaita siemeniä arvostetuista puutarhaliikkeistä. Voit tilata siemenet myös netistä, sillä monet puutarhat toimittavat tuotteitaan myös postitse suoraan kotiin. Lue muiden käyttäjien arvosteluja, jos niitä on saatavana, ja kysele suoraan liikkeestä esimerkiksi siementen itävyystakuusta.

Osta tarpeeksi siemeniä, sillä kaikki eivät välttämättä idä, ja myös siksi että taimivaiheessa kasveja kannattaa olla hieman enemmän kuin mitä lopulliseen suunnitelmaan tarvitset, sillä osa kasveista ei välttämättä selviä puutarhaan asti. Myös paikallisissa puutarhaliikkeissä on nykyään hyvät siemenvalikoimat, mutta jos kaipaat puutarhaasi jotain hieman erikoisempaa, voit etsiä tuotteita helposti erilaisista nettikaupoista.

Kasvata vahvat taimet

Tarkista, milloin tiettyjen lajikkeiden esikasvatus kannattaa aloittaa. Vaikka kannattaa olla ajoissa, liian aikaisin kylväminenkään ei ole järkevää, sillä silloin taimista saattaa tulla pitkiä ja honteloita. Tämä johtuu siitä, että keväällä ei vielä ole tarpeeksi aurinkoa. Tarkista myös miten paljon tietty lajike tarvitsee lannoitusta ja noudata ohjeita. Jos laitat yhteen taimikasvatusastiaan useampia siemeniä, muista koulia taimet ennen kuin niiden juuret ehtivät sotkeentua toisiinsa. Irrota ne varovasti toisistaan ja laita eri astioihin kasvamaan. Tässä vaiheessa kannatta pitää tauko lannoitteen antamisessa ja jatkaa sitä taas, kun taimi on juurtunut ja tottunut uuteen astiaansa.