Kun taimesi ovat lähteneet hyvään kasvuun ja kevätkin on jo hieman pidemmällä, on aika alkaa karaista kasvejasi. Jos puutarhassasi on kasvihuone, voit siirtää taimet sinne jo aikaisemmin, mutta jos sellaista ei ole käytössäsi, voit viedä kasvit ulos vasta kun ilma ulkona on tarpeeksi lämmintä kasveille.

Ota huomioon myös tuulen vaikutus, sillä sisällä kasvaneet taimet eivät ole tottuneet siihen ja saattavat riepottua tuulessa pahastikin. Liika aurinkokaan ei ole hyväksi, sillä se saattaa polttaa hentojen taimien lehdet. Vältä taimien kastelemista, kun ulkoilutat niitä, sillä vesipisara kasvin lehdellä toimii suurennuslasin tavoin ja auringonpaiste voi polttaa lehteen reiän.

Valmista istutettavaksi

Taimia kannattaa karaista kantamalla ne ensin pariksi tunniksi päivittäin ulkoilmaan. Kun maa on lämmennyt tarpeeksi ja kasvit pärjäävät ulkona jo yön yli, on aika istuttaa ne maahan. Muokkaa ensin maa, johon taimet on tarkoitus istuttaa. Jos paikalla kasvaa valmiiksi vaikka ruohoa tai rikkakasveja, poista ne juurineen.

Muokkaa maata kaivamalla ja kääntelemällä sitä. Jos maa-aines on köyhää tai siinä on kiviä ja juurenpätkiä, voit poistaa osan maasta ja korvata laadukkaammalla ostomullalla. Paikallisesta puutarhamyymälästä saat palvelua ja sopivan multasäkin omaan tarpeeseesi. Voit kysyä myymälästä neuvoa siihen, minkälaista multaa sinun kannattaa ostaa, sillä toiset kasvit pitävät esimerkiksi happamammasta mullasta kuin toiset.

Hoida ja suojele

Poista istutuspaikalta hieman multaa tai kaiva kuoppa, johon lisäät ostomultaa. Kastele multa vedellä jo valmiiksi, jotta juuret saavat heti kosteutta. Istuta kasvi tarpeeksi syvälle maahan ja taputtele multa sen ympärille tiiviisti, jotta taimi pysyy pystyssä ja juurtuessaan kasvaa suoraksi. Jätä taimien väliin tarpeeksi tilaa jokaiselle kasvaa ja levitä. Osta puutarhamyymälästä myös kasvillesi sopivaa lannoitusainetta ja aloita sen käyttö, kun kasvi on jo hieman tottunut uuteen kasvualustaansa.

Nykyään on saatavana myös luonnonmukaisia lannoitteita, joita kannattaa suosia etenkin, jos kyse on hyötykasvista tai koristekasvin läheisyydessä kasvaa myös syötäväksi tarkoitettuja kasveja. Lannoita ja kastele uusia puutarhakasvejasi säännöllisesti ja muista poistaa niiden ympäriltä rikkakasvit, jotta ne eivät vie turhaan ravinteita tai varjosta kasvejasi.