Käytä puutarhassasi värejä raikkaalla tavalla ja valitse yhdistelmiä, jotka miellyttävät sinua. Voit yhdistellä värejä aivan eri tavalla kuin mihin esimerkiksi sisustuksessa ollaan totuttu. Kokeile vaikka miten oranssit ja pinkit kukat sopivat keskenään. Myös sininen ja vihreä sointuvat luonnonvalossa paremmin yhteen kuin vaikka sohvatyynyissä. Lisää väripalettiisi hieman valkoista, mikä raikastaa istutusalueen välittömästi. Puutarhassa on helppoa myös muodostaa väriyhdistelmiä erilaisilla koristekivillä tai -katteilla.

Lisää puutarhasi näyttävyyttä myös kerrostamalla erilaisia kasveja. Voit yhdistää korkeita ja matalia kasveja keskenään eikä niitä tarvitse välttämättä istuttaa korkeusjärjestykseen vaan kokeile miltä eri mittaiset kasvit näyttävät kun ne kasvavat limittäin. Vaikka aivan matalimpia kasveja käytetään usein reunuskasveina, voit istuttaa niitä myös korkeampien kasvien lomaan ja lisätä näin asetelman syvyyttä. Voit lisätä istutusalueeseesi myös valoelementtejä, jotka korostavat kukkiesi värejä iltaisin.

Lisää kulkureittejä ja rajaa eri alueet

Istutusalue kannattaa rajata muusta puutarhasta vaikka vihreää reunanauhaa käyttäen. Vaihtoehtoisesti voit reunustaa sen kivillä tai puusta valmistetulla reunuksella. Etenkin nurmialueen keskellä olevan istutusalueen siistinä pitäminen on helpompaa kun sen erottaa erillisellä reunuksella. Voit myös käyttää erilaisia aitaelementtejä sekä suurempia kivenlohkareita eri alueiden rajaamiseen.

Mieti myös missä puutarhasi yleisimmät kulkureitit ovat ja jätä ne vapaaksi istutuksista. Polkuja ei silti ole välttämätöntä tehdä viivasuoriksi, vaan ne voivat olla viettäviä ja erilaiset istutukset voivat reunustaa niitä. Jos nurmialueen poikki tulee käveltyä usein, voit käyttää vaikka erilaisia astinkiviä säilyttääksesi nurmikon kauniina ja välttääksesi samoilla alueilla kävelemistä päivittäin.

Suosi myös hyötykasveja

Erilaisten hyötykasvien lisääminen puutarhaasi on erittäin hyvä idea. Osa niistä sopii myös hyvin erilaisten kukkien ja perennoiden yhteyteen. Tarkista kuitenkin etukäteen niiden viihtyvyys yhdessä. Muista myös käyttää syötäville kasveille tarkoitettuja lannoitteita alueilla, joilla on kukkivien kasvien lisäksi myös hyötykasveja. Voit myös istuttaa erilaisia yrttejä ja salaatteja ruukkuihin. Itse asiassa lähes mitä tahansa kasveja voi kasvattaa myös ruukuissa, mukaan lukien perunoita ja kesäkurpitsoja. Jos pihallasi on tarpeeksi tilaa, kannattaa sille myös istuttaa ainakin yksi tai kaksi puuta. Kirsikkapuut ja omenapuut paitsi ilahduttavat valloittavan kauniilla kukillaan keväisin, tuottavat myös sinulle herkullista satoa kesän mittaan.