Kasvien valinta puutarhaan kannattaa aloittaa siitä, minkälainen puutarhasi on. Pieneenkin puutarhaan on mahdollista suunnitella istutusalueita tai voit istuttaa kasveja astioihin ja tehdä itsellesi vaikka kokonaisen ruukkupuutarhan. Yksivuotisetkin kasvit kannattaa valita niin, että ne kestävät juuri sinun pihasi olosuhteita mahdollisimman hyvin ja säilyvät kauniina pitkälle syksyyn. Kannattaa miettiä myös sitä, oletko pitkiä aikoja poissa vaikka lomamatkoilla, jolloin kasvit saattavat olla pitkään ilman vettä. Tällöin on syytä valita kasveja, jotka kestävät kuivuutta tai huolehtia niiden vedensaannista esimerkiksi altakastelevilla ruukuilla tai kastelujärjestelmillä. Päivittäiset sademäärät on helppo tarkistaa Forecasta ja pyytää vaikka naapuria kastelemaan, jos kuiva kausi yllättää. Valitse kasvien paikat puutarhassasi niin, että varjossa viihtyvät eivät saa liikaa aurinkoa ja valoa kaipaavat taas saavat sitä riittävästi.

Väriloistoa joka vuodenaikaan

Valitse kasvit niin, että niistä on iloa pitkin vuotta. Etenkin sipulikasvit kuten tulppaanit, krookukset ja narsissit aloittavat kukintansa jo hyvin aikaisin keväällä, joten niitä kannattaa käyttää muiden myöhemmin kukkivien kasvien joukossa. Suurin osa kasveista kukkii keskikesällä tai sen jälkeen. Jotkut kukista ovat erittäin näyttäviä, mutta kukkivat vain vähän aikaa, korkeintaan muutaman viikon. Näiden kanssa kannattaa käyttää myös kasveja, jotka kukkivat koko kesän ajan. Toiset kasvit ovat näyttävimmillään loppukesästä tai vasta syksyllä. Esimerkiksi aroniat tekevät marjansa loppukesästä ja vaikka aronian marjoja voi käyttää hyötykäyttöönkin, ne ovat myös erittäin kauniita. Jos puutarha on tarpeeksi iso puille, kannattaa suosia myös sellaisia, jotka saavat kauniin ruskavärityksen syksyisin. Talven komistuksia taas ovat erilaiset ainavihannat havupuut ja asetelmat kuten tuijat, katajat ja koristemännyt. Näiden näyttävyyttä voi lisätä vielä kausivaloilla tai muilla koristeilla.

Valitse kasveja, joista pidät

Tärkeintä on, että omassa puutarhassa viihtyy ja tämän saavuttamiseksi kannattaa valita sellaisia kasveja, jotka miellyttävät silmää. Valitse kasveja, jotka kukkivat lempiväreilläsi, mutta muista että luonnossa värit näyttävät vaaleammilta kuin sisätiloissa tai kuvissa. Tästä syystä voit valita hieman värikkäämpiä kasveja kuin mitä suosisit sisäkasveina. Voit myös suosia puutarhassasi erilaisia enimmäkseen vihreitä perennoja ja havupuita ja lisätä värikkyyttä kesäkukilla ja sipulikasveilla.